Home | Ontdek alle kenmerken van de Chihuahua

Ontdek alle kenmerken van de Chihuahua

⏱ Leestijd: 3 minuten

Laten we beginnen met de basis. Voor velen is een Chihuahua gemakkelijk uit duizenden te herkennen. Dat komt omdat deze hond vrij specifieke raskenmerken heeft. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op deze kenmerken zodat je een duidelijk beeld krijgt van deze hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Fysieke kenmerken

De Chihuahua is een klein, pittig hondje. Dit type hond heeft een aantrekkelijke, snelle manier van lopen die het zelfvertrouwen en een bepaalde attitude van het ras laat zien.

Het is een pittig ras, maar Chihuahua’s kunnen ook heel schattig zijn. Dat komt voornamelijk door zijn aandoenlijke kopje. De rechtopstaande, parmantige oren zitten bovenop een rond hoofd met ogen die bijzonder expressief zijn. De snuit komt tot een lichte punt en de tanden ontmoeten elkaar in een vlak of een schaargebit.

De nek en de schouders gaan in een elegante vloeiende helling in elkaar over. De voorpoten zijn klein en sierlijk met zachte kussens en de achterhand is goed gespierd. De staart is matig lang.

Chihuahua’s zijn er in twee soorten: die met een korte gladde vacht of honden met langere vacht. De gladde vacht is zacht van structuur. Terwijl de lange vacht ook zacht, ofwel plat of licht gekruld is, meestal met een ondervacht.

De lange vacht heeft ook bevedering aan de voeten en benen en soms heeft de Chihuahua een grote kraag op de nek. De vacht van beide variëteiten kan in elke kleur worden gevonden en kan stevig, bont (meestal een combinatie met wit), gemarkeerd of gevlekt zijn.  Een voorbeeld ervan zijn fawn en wit.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Chihuahua (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gewicht en hoogte

De Chihuahua heeft specifieke richtlijnen voor de hoogte en het gewicht. Valt jouw Chihuahua binnen deze richtlijnen? Dan weet je dat hij of zij niet afwijkt van de norm.

De gemiddelde schofthoogte van een reu is tussen de 16 tot 20 centimeter. Een teefje is vaak iets kleiner; namelijk tussen de 15 en de 19 centimeter.

Een van de kenmerken die sterk bijdragen aan een gezond gewicht is het geslacht. Zo mag een teefje tussen de 0,5 en 2,5 kilogram wegen. Een reu mag tussen de 1 en 3 kilogram wegen.

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat het gewicht van jou Chihuahua hoger ligt.

In sommige gevallen spreek je dan van overgewicht. Het is belangrijk om te weten wat je hieraan kan doen.

Je wil jouw hond zo spoedig mogelijk weer op een gezond gewicht krijgen. Omdat overgewicht schadelijk is voor zijn gezondheid en geluk. Verderop in dit boek vertellen we je alles over de gezondheid en voeding voor jouw Chihuahua.

Kleuren

Een Chihuahua heeft een mooie vacht die vaak voorkomt in een vast palet aan kleuren. Deze kleuren zijn voor veel mensen ook zo kenmerkend aan dit hondenras. De meest voorkomende kleuren van deze honden zijn:

  • Wit;
  • Zwart;
  • Lichtbruin;
  • Chocoladebruin;
  • Crème;

Levensverwachting

Een Chihuahua heeft een behoorlijke levensverwachting. Je kan dus jarenlang plezier hebben van deze lieve viervoeter. De uiteindelijke leeftijd is wel sterk afhankelijk van een groot aantal factoren.

Dit hangt in de eerste instantie af van zaken zoals de grootte van de hond, de gezondheidstoestand en de leefomstandigheden.

Als deze factoren in orde zijn én het baasje de hond goed verzorgt kan het zomaar zijn jouw Chihuahua tussen de twaalf en twintig jaar oud kan worden. Dit is de gemiddelde leeftijd in normale omstandigheden. Logischerwijs heb je uitschieters naar beneden en naar boven, maar de meeste honden van dit ras zullen ergens binnen deze range uitkomen.

Leer alles over de kenmerken van jouw Chihuahua

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Persoonlijkheid

De Chihuahua is een van de meest populaire kleinere hondenrassen. Dat komt onder andere vanwege hun brutale persoonlijkheid en toewijding aan de eigenaar.

Dit ras is meestal terughoudend tegenover vreemden en kan soms jaloers worden als het baasje aandacht krijgt van andere mensen. Daarentegen kunnen ze over het algemeen goed overweg met andere honden en andere huisdieren in huis. Het is daarbij zaak dat de Chihuahua op jonge leeftijd goed wordt gesocialiseerd om agressie richting andere honden en terughoudendheid richting vreemden te voorkomen.

Dit type ras staat bekend als temperamentvol. Ze kunnen bijvoorbeeld kinderen najagen als ze worden geplaagd. Dit is waarom ze het meest geschikt zijn voor huishoudens met oudere, zachtaardige kinderen.

De Chihuahua is een leergierige hond met een bovengemiddelde intelligentie die snel leert als er een zachte en positieve trainingsmethode wordt gebruikt. Sommige Chihuahua’s zijn overigens wel moeilijk zindelijk te maken. Dit is waarom veel eigenaren besluiten dit ras gewoon op papier te trainen.

Deze schattige honden hebben een gemiddeld energieniveau en relatief weinig bewegingsbehoeften. Veel Chihuahua’s vinden het heerlijk om te worden gedragen door het baasje. Ze willen het liefste altijd bij hem of haar in de buurt zijn en gaan graag met je mee, waar je dan ook naartoe moet.

De felle en zelfverzekerde Chihuahua wordt vaak omschreven als terriër-achtig. Het alerte karakter en wantrouwen tegenover vreemden maken de Chihuahua, ondanks zijn kleine formaat, tot een prima waakhond.

Houd wel in je achterhoofd dat het een gevoelig ras is dat zich gelukkig voelt bij genegenheid en vriendschap. Chihuahua’s hechten zich vaak aan één persoon, hoewel ze meestal bereid zijn vrienden te maken met nieuwe mensen als ze op de juiste manier worden gesocialiseerd. Houdt er daarbij rekening mee dat ze in het begin gereserveerd kunnen zijn.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload