Home | Maak kennis met de kortharige Chihuahua

Maak kennis met de kortharige Chihuahua

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chihuahua is een ideale hond voor iedereen die wel graag een huisdier wil, maar geen groot dier in huis wil of die geen zin heeft om elke dag een lange wandeling te maken. De Chihuahua is namelijk maar een klein hondje, wat dus betekent dat hij maar weinig plek in beslag neemt in huis. Dit is ook handig wanneer je niet veel ruimte hebt voor een hond.

De slaapmand van een Chihuahua is namelijk een stuk kleiner dan die van een grotere hond! Bovendien hoeft dit kleine beestje geen lange wandelingen te maken, want dat is veel te veel voor zo’n kleine hond. Daarnaast is de Chihuahua natuurlijk ook een hele schattige hond.

Als je kiest voor dit ras, moet je wel een keuze maken. Ga je namelijk voor de kortharige variant of voor de langharige variant?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

De kortharige variant

Als je het hebt over de Chihuahua, dan ben je eigenlijk niet specifiek genoeg. Er zijn namelijk twee verschillende soorten van dit ras: de langharige variant en de kortharige variant. De naam zegt het verschil tussen de twee natuurlijk al. De langharige Chihuahua heeft een vacht met lange, steile of golvende haren en de kortharige Chihuahua heeft een korte, gladde vacht.

De kortharige Chihuahua is de ‘officiële’ variant. Deze was er namelijk als eerst en bestaat al enkele eeuwen. De langharige variant is echter pas halverwege de vorige eeuw ontstaan. De vacht van de kortharige Chihuahua is dik, kort en ligt dicht tegen het gehele lichaam aan. Op de keel en de buik is de vacht soms iets korter en op de nek, staart en de oren soms iets langer.

Het verschillen tussen de korthaar en de langhaar

Officieel zijn de langharige Chihuahua en de kortharige Chihuahua twee verschillende rassen. De rasstandaarden zijn echter bijna hetzelfde, op een aantal kleine uitzonderingen na. De belangrijkste hiervan is natuurlijk het verschil in de lengte van de lacht.

Daarnaast heb je ook nog een verschil tussen de twee varianten die niet zichtbaar is. De langharige Chihuahua heeft namelijk een ondervacht, terwijl de kortharige variant deze niet heeft. Hierdoor is de langharige Chihuahua iets beter beschermd tegen de weersomstandigheden, omdat hij dus een dubbele vacht heeft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chihuahua wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Afkomst

Ook de afkomst van de langharige Chihuahua en de kortharige Chihuahua is verschillend. Waar de kortharige variant, oftewel de officiële variant, vandaan komt, is niet helemaal zeker. Waarschijnlijk komt hij uit Mexico en is hij vernoemd naar een staat met dezelfde naam. Dit ras is echter al zo oud, dat er verschillende verhalen zijn over het ontstaan er van. De afkomst van de langharige variant is echter wel duidelijk.

Deze komt namelijk uit de Verenigde Staten. Toen de kortharige Chihuahua naar Amerika kwam, werd hier al snel mee gefokt en na een tijdje ontstond toen een Chihuahua met een lange vacht.

De verzorging van de vacht

De Chihuahua heeft een mooie, dikke vacht die ze goed beschermt tegen de weerselementen. Omdat ze zo’n dikke vacht hebben, is het belangrijk dat je deze van tijd tot tijd borstelt. Dit kun je het beste één keer in de week doen. Je zorgt er hiermee niet alleen voor dat zijn vacht weer mooi gaat glanzen en dat alle losse haren verwijderd worden, maar je hond zal het ook nog eens heerlijk vinden.

Het is wel het beste om je hond buiten te borstelen, want zo voorkom je dat al die hondenharen in je huis terecht komen.

Borstelen

Je kunt in principe een gewone borstel gebruiken om de vacht van je Chihuahua te borstelen, maar je kunt er ook voor kiezen om hier een speciale hondenborstel voor te gebruiken. Let er wel op dat je alle plekjes goed meeneemt. Zo worden het gebied achter de oortjes, de nek, de borst en de keel vaak niet goed geborsteld. Het beste kun je langzaam vanaf de nek naar de schouders en de pootjes toe borstelen.

Ook de buik moet vanaf de ribbenkast naar achteren toe verzorgd worden. Tot slot borstel je dan de pootjes en de staart, maar wees wel voorzichtig met de staart want deze kan erg gevoelig zijn.

Krasjes

Het formaat van de Chihuahua staat zeker niet gelijk aan zijn moedigheid. Hij houdt namelijk wel van een avontuurtje en wanneer jullie aan het wandelen zijn en hij ziet iets ritselen in de bosjes, zal hij niet bepaald terugdeinzen. Sterker nog, hij kan zomaar nog wel eens de bosjes inspringen om op onderzoek uit te gaan.

Gelukkig heeft hij een dikke vacht die hem beschermt tegen eventuele doorns of prikkeldraad, maar bij zijn koppie heeft hij natuurlijk niet zo’n dikke vacht. Check daarom na een wandeling altijd even goed zijn vacht en zijn hoofd om te kijken of er ergens krasjes zitten. Als dit het geval is, moet je deze namelijk goed in de gaten houden. Ze mogen niet gaan ontsteken, want dan moet je naar de dierenarts.

Leer alles over jouw lieve Chihuahua

Wil je álles leren over jouw Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Koud

Een Chihuahua is natuurlijk maar een kleine hond en wanneer hij alleen maar een korte vacht heeft, kan hij het al snel koud krijgen. Zeker wanneer het buiten wat kouder wordt of wanneer het nat is, koelt ook de hond al snel af.

Het is daarom helemaal geen overbodige luxe om hem een jasje aan te doen als je naar buiten gaat of om hem binnen onder een dekentje te leggen. Op deze manier blijft hij namelijk lekker warm, ook wanneer het buiten heel koud is.

Deze kleur heeft de vacht

De vacht van de Chihuahua kan veel verschillende kleuren hebben. Zo kan hij zwart zijn, wit, lichtbruin, crème, goudkleurig of chocoladebruin. Deze kleuren komen het meeste voor. Een hond van dit ras kan één kleur hebben, dus bijvoorbeeld alleen maar lichtbruin, maar hij kan ook verschillende kleuren hebben.

Vaak ziet het kleurenpatroon er dan ongeveer hetzelfde uit. Een Chihuahua kan gemarkeerd of gevlekt zijn. Hij heeft dan bijvoorbeeld een witte vacht met daarop bruine vlekken. In principe is elke kleur vacht bij de Chihuahua toegestaan, behalve merle. Wanneer een hond een merle kleur heeft, is dit een soort vervaging van een andere kleur. De kleur black merle is bijvoorbeeld een vervaging van zwart, waardoor het een soort grijs wordt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload