Home | Langharige Chihuahua: ontdek deze mooie hond (uitgebreid artikel)

Langharige Chihuahua: ontdek deze mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je het hebt over de Chihuahua, heb je het meestal over de kortharige variant. Dat is namelijk de ‘originele’ Chihuahua en deze is ook het meest bekend. Je hebt echter ook nog een ander soort Chihuahua, namelijk de langharige variant variant. Dit is zelfs een apart ras.

Als je het dus hebt over de Chihuahua, dan ben je niet specifiek genoeg. Je kunt het namelijk hebben over de langharige en de kortharige variant. Het grootste verschil tussen deze zit hem natuurlijk in de naam: de ene heeft korte haren, terwijl de andere lange haren heeft.

Omdat ze verder redelijk hetzelfde zijn, worden ze allebei gewoon de Chihuahua genoemd. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de langharige Chihuahua. 

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Langhaar

De Chihuahua langhaar heeft dus een vacht met langere haren die lekker zacht zijn. Ze kunnen plat zijn, maar ook licht gekruld of golvend. Daarnaast hebben de langharige Chihuahua’s ook een ondervacht die ook fijn en zacht van structuur is.

Overigens hebben niet alle langharige Chihuahua’s deze ondervacht. De lange beharing loopt helemaal door tot en met de voeten en benen van de hond. Soms hebben ze ook in hun nek flink meer haren, waardoor ze een soort grote kraag krijgen. Ook de staart is voorzien van lange haren waardoor deze extra opvalt. Dit wordt ook wel een pluimstaart genoemd. 

Het ontstaan van de langharige Chihuahua

De kortharige variant is dus de ‘originele’ Chihuahua. Deze bestaat namelijk al eeuwenlang, terwijl de langharige Chihuahua pas halverwege de vorige eeuw is ontstaan. Waar de kortharige Chihuahua precies vandaan komt, is niet helemaal duidelijk.

Er wordt vermoed dat hij uit Mexico komt, omdat hij dezelfde naam heeft als een staat in Mexico. Wel staat het vast dat de langharige Chihuahua uit Amerika komt. Dit ras is namelijk ontstaan door verschillende kruisingen, waaronder de Yorkshire Terrier, de Pekingees, de Dwergpoedel, de Papillon en de Engelse Toy Terrier. In 1952 werd er in Amerika een aparte vereniging opgericht.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chihuahua wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het verschil tussen de langharige Chihuahua en de kortharige Chihuahua

In principe zijn de kortharige Chihuahua en de langharige Chihuahua twee verschillende rassen, maar de rasstandaarden zijn nagenoeg hetzelfde. Er zijn een aantal kleine uitzonderingen. Het grootste verschil tussen de langharige Chihuahua en de kortharige Chihuahua zit hem natuurlijk in de lengte van de vacht.

De kortharige variant heeft een korte en gladde vacht en de langharige variant heeft een vacht met langere haren die zacht van structuur is. Daarnaast is er ook nog een ander verschil tussen deze twee Chihuahua’s die wat minder zichtbaar is. De langharige variant heeft namelijk een ondervacht.

Persoonlijke voorkeur

Als je op zoek gaat naar een Chihuahua, moet je dus kiezen of je een langharige of een kortharige puppy wil hebben. De keuze hiervoor wordt eigenlijk gemaakt op basis van de persoonlijke voorkeur van de persoon die de Chihuahua wil kopen.

Door de langere haren heeft de langharige variant wel iets meer onderhoud nodig, maar verder is er weinig verschil tussen de twee rassen. Wel wordt er gezegd dat de kortharige Chihuahua iets feller is en dat de langharige variant over het algemeen een zachtaardiger karakter heeft. Dat hoeft natuurlijk lang niet altijd zo te zijn, want het karakter van het beestje verschilt per individuele hond. Bovendien speelt de opvoeding van de hond ook een grote rol in het gedrag en het karakter van het beestje.

De verzorging van de vacht

Een langharige Chihuahua heeft meer haar en dus ook meer verzorging nodig. Ze hebben een mooie en dikke vacht die ze goed beschermt tegen de weerselementen. Het is wel belangrijk dat je deze vacht regelmatig borstelt, want anders kunnen er klitten ontstaan. Deze ontstaan vooral bij de staart, de hals, de oksels en de oren van de hond.

Door deze plekken dus goed en zorgvuldig te borstelen, kun je voorkomen dat je hond last krijgt van pijnlijke klitten in zijn vacht. Je kunt voor het borstelen een gewone borstel gebruiken, maar je kunt ook kiezen voor een speciale hondenborstel. Ondanks dat deze hond een dikke vacht heeft, kan hij het nog wel redelijk koud krijgen.

Soms is het dus niet heel gek om hem een jasje aan te doen of een dekentje over hem heen te leggen, zeker wanneer het buiten koud en vochtig weer is.

Leer alles over jouw lieve Chihuahua

Wil je álles leren over jouw Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Wandelen

De Chihuahua is ondanks zijn grootte toch wel gek op avontuur. Tijdens een wandeling in het bos zal hij zichzelf dan ook niet inhouden wanneer hij iets in de bosjes ziet ritselen. Dit kan er echter wel voor zorgen dat hij krassen op zijn lichaam krijgt.

Gelukkig komen die op zijn lichaam niet zo snel voor dankzij zijn lange vacht, maar het is wel belangrijk dat je zijn koppie en zijn oren altijd goed checkt. Als er diepe krassen komen, kunnen deze namelijk leiden tot infecties en dat wil je natuurlijk niet.

Waarom viezer?

De vacht van de langharige Chihuahua heeft meer verzorging nodig omdat deze ook veel viezer wordt dan de kortharige variant. Dat komt simpelweg omdat er in het haar meer vuil, puin en gras blijft hangen. Je moet de vacht van de langharige Chihuahua een beetje zien als een magneet.

Overal waar ze mee in contact nemen, alle kleine dingetjes en viezigheid, kan de vacht opnemen en dus meenemen. Dit vuil nemen ze ook allemaal van buiten mee naar binnen toe, dus let hier op! Als je je hondje even buiten laat spelen en rond laat rennen, dan zal hij vast wel vies zijn tegen de tijd dat hij klaar is met spelen.

Haarverlies

Je zult misschien denken dat de langharige Chihuahua ook meer haren verliest dan de kortharige variant, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Hun vacht blijft namelijk beter op hun lichaam zitten, waardoor de haren er ook niet zo snel uit vallen.

Een langharige Chihuahua die geen ondervacht heeft, zal nog minder verharen omdat hij simpelweg minder haar heeft. Dit betekent uiteraard niet dat de langharige Chihuahua helemaal geen haar verliest, maar het is wel een stuk minder dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload