Een hond wil je natuurlijk zo lang mogelijk bij je hebben, want het is je beste vriend, een onderdeel van het gezin en je steun en toeverlaat. Niet elk ras wordt even oud. Zo worden grotere honden bijvoorbeeld over het algemeen niet zo oud als honden die wat kleiner zijn.
Ook de Chihuahua heeft een gemiddelde leeftijdsverwachting, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je hond ook echt zo oud wordt. Hij kan namelijk ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor hij eerder komt te overlijden, maar hij kan ook juist ouder worden dan de gemiddelde leeftijd. Wist je dat je zelf ook invloed kan hebben op de uiteindelijke leeftijd van je hond?
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!
Zo oud wordt een Chihuahua gemiddeld
De Chihuahua heeft gelukkig een behoorlijke levensverwachting. Dat is natuurlijk alleen maar fijn, want zo kun jij zo lang mogelijk van je hondje genieten! De grootte van een hond speelt ook een rol in de levensverwachting van een hond.
De Chihuahua is natuurlijk maar een heel klein ras en misschien is dat ook wel de reden dat hij gemiddeld het langste leeft. Gemiddeld wordt een Chihuahua namelijk tussen de twaalf en de twintig jaar oud. Dat is best wel oud als je kijkt dat sommige honden maar tien tot twaalf jaar oud worden.
Een labrador wordt bijvoorbeeld gemiddeld tussen de elf en dertien jaar oud. Vergeleken met andere hondenrassen wordt de Chihuahua dus best wel oud.
Oudste Chihuahua
Een gemiddelde leeftijd wil lang niet altijd iets zeggen, want het kan natuurlijk ook gebeuren dat je hondje veel eerder dood gaat of misschien wel langer blijft leven dan de gemiddelde leeftijd. De oudste Chihuahua, zover bekend tenminste, is twintig jaar geworden.
Dit was een Chihuahua met de naam Megabyte. Hij woonde in New York en stierf in 2014. Er zijn wel verhalen bekend van Chihuahua’s die nog iets ouder dan Megabyte zijn geworden, namelijk 21 of 22, maar niet alle honden zijn geregistreerd. Officieel gezien is dus Megabyte met zijn twintig jaar de oudste Chihuahua tot nu toe.
Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Chihuahua (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Hoe kun je jouw Chihuahua zo oud mogelijk laten worden?
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de uiteindelijke leeftijd van je Chihuahua. Wist je dat je hier zelf ook veel invloed op hebt? Dat wil natuurlijk niet zeggen dat als je je hond optimaal verzorgt, dat hij dan heel oud wordt.
Er kunnen altijd dingen gebeuren waardoor je hond toch eerder komt te overlijden. Wel kun je proberen om dit zo lang mogelijk uit te stellen door een aantal dingen te doen waardoor hij in een zo goed mogelijke gezondheid verkeert.
Spullen in huis
Een Chihuahua is natuurlijk maar een klein hondje, wat betekent dat zijn mond ook altijd dicht bij de grond is. Zorg er dus voor dat je huis schoon is zodat je hond niet allerlei viezigheid binnen krijgt. Let er ook op dat je hond niet bij bepaalde spullen kan zoals schoonmaakmiddelen of andere dingen die giftig voor hem kunnen zijn.
Maak eens een rondje door je huis op ooghoogte van je Chihuahua en kijk wat je allemaal tegenkomt. Op deze manier voorkom je dat hij gewond raakt aan bijvoorbeeld scherpe voorwerpen. Maak ook regelmatig de spullen van je hond schoon zoals zijn mand of bench, zijn waterbak en voerbak.
Voeding
Ten eerste is de voeding erg belangrijk. Kijk maar naar mensen, daar zie je hetzelfde. Als je elke dag alleen maar fastfood eet, ben je een stuk minder gezond bezig dan wanneer je een gebalanceerd en gezond dieet volgt. Dat heeft ook een grote invloed op je gezondheid. Koop dus niet altijd het goedkoopste van het goedkoopste voedsel voor je hond, want de kans is groot dat dit niet heel gezond is.
Het is uiteraard ook niet nodig om alleen maar duur voedsel te kopen, maar kijk wel naar de ingrediënten die het voedsel bevat. Als je niet zo goed weet wat het beste is voor je Chihuahua, kun je ook altijd terecht bij een dierenarts. Zij hebben vaak een aantal merken hondenvoer dat zij aanraden en je dus met een gerust hart aan je hondje kunt geven. Natuurlijk is het ook geen probleem om af en toe een snoepje te geven aan je Chihuahua.
Doe dit echter niet te vaak, want dat is dan weer niet goed. Je kunt er ook voor kiezen om gezonde snoepjes te geven en deze aan je hond te geven.
Leer alles over hoe je jouw Chihuahua gezond en gelukkig houdt
Wil je weten hoe je jouw Chihuahua zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.
Klik hier om het boek te bekijken →
Beweging
Iets anders dat erg belangrijk is voor een goede gezondheid van je hond, is voldoende beweging. Een Chihuahua is maar klein en heeft niet heel veel beweging nodig, maar dat betekent natuurlijk niet dat hij helemaal geen beweging nodig heeft.
Denk dus niet zomaar dat je hem alleen in de tuin kunt laten plassen om een wandeling te skippen, want dan krijgt hij niet voldoende beweging. Naast af en toe gaan wandelen kun je je Chihuahua ook speeltjes geven zodat hij hiermee kan spelen. Op deze manier krijgt hij namelijk ook wat beweging.
De dierenarts
Ook kun je het beste regelmatig naar de dierenarts gaan om te checken of je hond gezond is. Dit hoeft natuurlijk niet maandelijks, maar zorg er wel voor dat je elk jaar een keertje langs gaat voor een check-up.
Op dit moment kan hij ook meteen ontwormd worden en zijn nodige inentingen krijgen. Door elk jaar even naar de dierenarts te gaan kan hij ook op tijd ontdekken wanneer er iets aan de hand is.
Veel voorkomende ziektes bij de Chihuahua
Een Chihuahua is helaas vatbaar voor een flink aantal aandoeningen. Zo hebben ze vaak last van chiari malformatie. Dit houdt in dat de schedel eigenlijk te klein is voor de hersenen waardoor er pijnklachten en verlammingsverschijnselen kunnen ontstaan.
Ook hebben Chihuahua’s vaak last van dystocia, oftewel een lange, pijnlijke en moeilijke bevalling. De puppy’s zijn dan te groot voor de moeder of het geboortekanaal van de moeder is te nauw. De Chihuahua heeft ook wel eens last van een afwijking in het kniegewricht genaamd patella luxatie. De knieschijf schuift dan van het kniegewricht af.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?
Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!