Home | De Chihuahua en Mexico: de oorsprong van deze hond

De Chihuahua en Mexico: de oorsprong van deze hond

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chihuahua is een heel klein hondenras dat al heel lang bestaat. Hoe lang het ras al precies bestaat, is niet helemaal duidelijk, maar het is wel duidelijk dat het al heel erg lang bestaat. Wereldwijd werd het hondje heel bekend toen de Amerikaanse Paris Hilton een Chihuahua had.

Zij droeg haar hondje altijd overal mee naartoe in haar handtas en werd zo vaak gefotografeerd wanneer zij over straat liep. De Chihuahua komt echter niet uit Amerika, maar waarschijnlijk uit het buurland Mexico. Hieronder lees je alles over de oorsprong van de Chihuahua en wat Mexico ermee te maken heeft.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Verschillende theorieën

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van de Chihuahua. Omdat het zo’n oud ras is, is het lastig om te bepalen waar hij precies vandaan komt. Er is dus niet één duidelijk verhaal over de geschiedenis van de Chihuahua, maar het is eerder een wirwar van mythologieën en overleveringen en alle schetsen ze een andere oorsprong van de Chihuahua.

Hierdoor is het moeilijk om erachter te komen welke verhalen precies kloppen en welke niet. Zo zijn er bijvoorbeeld verhalen rond waarbij de Chihuahua de hoofdrol speelt bij de oude culturen van de Maya’s, de Azteken en de Tolteken.

Mexico

Wat wel duidelijk is, is dat de Chihuahua uit Mexico komt. Zo hebben veel van de theorieën te maken met Mexico. Daarnaast heeft het ras dezelfde naam als een staat in Mexico, namelijk Chihuahua. Deze staat ligt in het noorden van het land. De hoofdstad van de staat heeft dezelfde naam, net als de gemeente waarin de hoofdstad zich bevindt.

Ondanks dat het dus niet helemaal duidelijk is waar de Chihuahua vandaan komt, is het wel duidelijk dat hij uit Mexico komt omdat hij dus dezelfde naam heeft. Er zijn dan ook verschillende theorieën over de oorsprong van het ras die uit deze regio van Mexico komen. Dit is een bergachtig gebied in het noorden van Mexico. In het zuiden van deze staat, namelijk in het dorpje Valle de Allende, zijn eeuwenlang kleine hondjes zoals de Chihuahua gefokt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chihuahua wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Tolteken

Ten eerste heb je dus de Tolteken. Dit is een oud indianenvolk dat een groot deel van Centraal Mexico beheerde. Zij leefden van de tiende tot de twaalfde eeuw. Oorspronkelijk waren de Tolteken nomaden en trokken zij dus rond, maar uiteindelijk settelden ze zich in het gebied rond de hoofdstad van Mexico, namelijk Mexico-Stad.

Het verhaal gaat dat zij altijd al kleine honden hebben gehouden die ze Techichi noemden. Er zijn zelfs steengravures uit die tijd waaruit blijkt dat de Tolteken toen al hondjes hadden die heel erg lijken op de Chihuahua zoals we hem vandaag de dag kennen. Uiteindelijk werden de Tolteken verdreven door de Chichimeken, ook wel de hondenmensen genoemd. Dit was een verzamelnaam voor steppevolkeren die ook als nomaden leefden in het noorden van het dal van Mexico.

De Azteken

Na de Tolteken kwamen de Azteken. Zij zagen zichzelf als hun opvolgers en spraken dan ook dezelfde taal, namelijk Nahuatl. De Azteken hielden net Tolteken kleine hondjes. Zij geloofden dat deze honden een religieuze functie hadden. Deze heilige hondjes moesten rood of geel van kleur zijn, oftewel bruin of blond.

Ze worden ook veel gehouden door mensen die een belangrijke plaats in de samenleving hadden. Wanneer zij kwamen te overlijden, werden de hondjes ook geofferd. Het baasje werd dan samen met zijn hondje en met zijn belangrijkste bezittingen gecremeerd. Dit werd gedaan zodat de hond dan samen met het baasje naar het hiernamaals kon gaan.

De overtocht

Het was dan de bedoeling dat de hond hem zou helpen met deze overtocht. De ziel van de overleden persoon moest namelijk negen verschillende gevaren overwinnen om de onderwereld te kunnen bereiken. De hond had dan aan katoenen koord om zijn nek en zijn functie was om de gids van de overledene te zijn.

Om deze reden werden de hondjes altijd heel goed verzorgd door hun baas toen ze nog leefden. Hij moest er namelijk wel zeker van zijn dat zijn hond hem de weg wilde wijzen naar de onderwereld. Als hij zijn hondje niet goed zou behandelen, zou hij zijn baasje na de dood namelijk ook niet willen dienen.

Leer alles over jouw lieve Chihuahua

Wil je álles leren over jouw Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Het einde van de Azteken

In de taal die door de Azteken werd gesproken, betekent het woord Chichiton kleine hond. De cultuur van deze bevolkingsgroep ging aan het begin van de zestiende eeuw verloren. De Spanjaarden veroverden toen namelijk het gebied onder de aanvoering van Cortés. Zijn leger werden de Azteken fataal. Dit deden zij niet alleen.

Een andere reden waarom de Azteken verdwenen was namelijk verschillende Europese ziektes zoals de pokken en de mazelen. De Azteken gingen dus weg, maar hun kleine hondjes bleven bestaan. Ze bleven verder leven, maar er werd niet meer zoveel over hen vastgelegd.

Overige theorieën

Er zijn ook nog andere theorieën die de ronde doen die gaan over de Chihuahua’s. Zo is er een fokster uit Engeland, namelijk Mrs Eileen Goodchild. Zij heeft heel uitgebreid onderzoek gedaan naar de Chihuahua en hoe deze is ontstaan. Haar conclusie is dat er al in de zevende eeuw voor Christus vanuit Noord-Afrika kleine honden die op de Chihuahua leken naar Malta werden gebracht. Op deze plek heeft het ras zich toen verder ontwikkeld en vervolgens zijn ze naar andere landen gebracht door middel van handelsschepen.

Er zijn ook nog theorieën waarin er wordt geloofd dat de Chihuahua familie is van de Japanse Spaniel en de Pekingees. Zeker weten hoe de Chihuahua precies is ontstaan, zullen we waarschijnlijk nooit, al gaan veel mensen er van uit dat dit kleine hondenras uit Mexico komt.

Amerika

De Chihuahua mag dan waarschijnlijk wel uit Mexico komen, hij is pas echt groot geworden toen hij naar de Verenigde Staten kwam. Keurmeester Owen Wister James en Charles Stewart waren de twee personen die het ras introduceerden in Amerika en ze worden dan ook beschouwd als de grondleggers van de Chihuahua.

In het jaar 1904 werd de eerste Chihuahua in Amerika geregistreerd en in 1923 werd in hetzelfde land de eerste rasvereniging opgericht. Drie decennia later stond het ras op de nummer twee van de lijst met populairste rassen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload