Home | Klein maar fijn: Alles over de Chihuahua mini

Klein maar fijn: Alles over de Chihuahua mini

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chihuahua staat natuurlijk vooral bekend om het feit dat het maar een klein hondje is. Het is dan ook het eerste kleine hondenras op de wereld en ze bestaan al ontzettend lang. Ze hebben een heel compact lijf met een klein koppie en korte pootjes die ze zo snel bewegen als ze rennen dat je ze bijna niet eens ziet.

Hun pootjes worden dan ook al snel moe en ze vinden het heerlijk als ze van A naar B worden gedragen door hun baasje. De Chihuahua mag dan wel zo’n mini hondje zijn, daar is niets aan te merken als je kijkt naar hun karakter. Het is namelijk een waakse, trotse hond die nog wel eens overmoedig kan zijn. Fysiek is de Chihuahua dus wel een kleine hond, maar mentaal niet per se.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Zo groot is een Chihuahua

Hoe groot een Chihuahua mag zijn, is natuurlijk vastgelegd in het rassenboek. Een mannetje mag iets groter zijn dan het vrouwtje. Hij moet een schofthoogte hebben van tussen de 16 en de 20 centimeter. Een vrouwtje is dus iets kleiner en is gemiddeld tussen de 15 en de 19 centimeter.

Ook bij het gewicht van de hond horen bepaalde richtlijnen. Een mannetje is groter en mag daardoor ook wat zwaarder zijn, namelijk tussen de één en de drie kilo. Een vrouwtje mag uiteraard ook minder wegen, namelijk minimaal een halve kilo en maximaal 2,5 kilo. Wanneer een Chihuahua minder weegt, is hij te dun en wanneer hij meer weegt is er sprake van overgewicht. Zowel ondergewicht als overgewicht is ongezond voor het dier.

Het is dus belangrijk dat hier goed op gelet wordt door het baasje, want je hond zal dit niet in de gaten hebben. Sterker nog, een Chihuahua vindt het heerlijk om te eten waardoor er al snel sprake is van overgewicht.

Voordelen van het kleine formaat

Het kleine lichaampje van de Chihuahua brengt natuurlijk ook wat voordelen met zich mee. Zo neemt hij niet veel plaats in beslag in en rondom je huis, evenals zijn spullen. Je zult geen grote bench of slaapmand ergens hebben staan, want hij heeft maar een klein bedje nodig. Dit betekent ook meteen dat je niet veel ruimte hoeft te hebben. Hoe groter de hond is, hoe meer ruimte hij nodig heeft en hoe belangrijker het is dat je ook een tuin hebt.

Bij een klein hondje als een Chihuahua hoef je gelukkig geen grote woning te hebben. Bovendien kunnen kleine honden zoals een Chihuahua er ook beter tegen om alleen thuis te worden gelaten.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chihuahua wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Beweging

Het is ook niet nodig om elke dag een flinke wandeling te maken met je Chihuahua, want dat kunnen ze simpelweg niet aan. Dit is niet alleen fijn als je geen zin hebt om veel te gaan wandelen, maar ook wanneer je hier geen tijd voor hebt. Daarnaast is een kleine hond zoals een Chihuahua natuurlijk ook een stuk eenvoudiger om onder controle te houden. Je hebt hier namelijk niet zoveel kracht voor nodig als bij een grote hond.

Dat is erg handig wanneer je de hond aan het uitlaten bent, want de hond kan jou niet ineens de bosjes intrekken wanneer hij daar een diertje ziet bewegen. Omdat ze minder beweging nodig hebben, krijgen ze ook minder vaak last van gewrichtsproblemen waar grote honden wel wat sneller last van kunnen krijgen.

Minder kosten

Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar een kleine hond betekent ook dat je minder kosten hebt. Ze eten natuurlijk ook een stuk minder dan een grote hond, wat betekent dat je minder vaak voedsel voor ze hoeft te kopen.

Ook shampoo en speelgoed kan in veel mindere mate gekocht worden. Daarnaast zijn ze ook veel gemakkelijker om te onderhouden, want een kleine hond zoals de Chihuahua is veel gemakkelijker om in bad te doen dan een grote hond zoals een Labrador.

Nadelen van het kleine formaat

Helaas heeft het kleine formaat van de Chihuahua ook wat nadelen. Kleine honden staan er over het algemeen om bekend dat ze vaak ook een stuk luidruchtiger zijn. De Chihuahua is dan ook een overmoedige hond die wil laten merken dat hij er is.

Hij kan veel blaffen, maar gelukkig kun je dit redelijk tegenhouden door hem op het begin meteen goed te trainen. Verder hebben net zoals grote honden ook kleine honden vaak last van specifieke aandoeningen.

Leer alles over jouw lieve Chihuahua

Wil je álles leren over jouw Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Veel voorkomende ziektes

Een Chihuahua staat er natuurlijk om bekend dat hij zo klein van formaat is. Dat betekent helaas dat sommige mensen een Chihuahua willen hebben die echt zo klein mogelijk is, waardoor ze soms doorgefokt worden. Dit lijkt misschien heel leuk en schattig, maar dat is het absoluut niet.

Het zorgt namelijk voor veel gezondheidsproblemen bij de hond. Zo’n klein koppie is misschien wel schattig, maar er moet natuurlijk wel genoeg plek overblijven voor de hersenen, anders kunnen deze gaan knellen.

Chiari Malformatie

Chiari Malformatie is zo’n aandoening waar een Chihuahua last van krijgt omdat hij zo’n kleine schedel heeft. De schedel is dan te klein voor de hersenen, waardoor deze naar achter worden geduwd. Hierdoor komen de hersenen in het achterhoofdsgat te zitten, maar hier begint ook het ruggenmerg van de hond.

Er ontstaat dan een blokkade, waardoor het hersenvocht niet op de normale manier kan verlopen en de drukverhoudingen die in het ruggenmerg zitten verstoord worden. Hierdoor kan je hond last krijgen van pijnklachten en verlammingsverschijnselen zoals een gedraaide nek, een kromme houding of verlamming.

Dystocia

Een klein hondje zoals de Chihuahua kan ook een moeilijke en pijnlijke bevalling hebben. Als het hondje al zo klein is, hoe moet hij dan zijn puppy’s eruit geperst krijgen? Chihuahua’s hebben dan ook vaak last van dystocia: een langzame, moeilijke en pijnlijke bevalling.

De oorzaak hiervan kan zowel aan de pups als aan de moeder liggen. Puppy’s kunnen namelijk een te grote kop hebben en de moeder kan een te nauw geboortekanaal hebben. De puppy’s zijn in beide gevallen dus eigenlijk te groot voor een fijne en gemakkelijke bevalling voor de moeder.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload