Home | Jouw Chihuahua opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

Jouw Chihuahua opvoeden: hoe pak je de opvoeding écht goed aan? (+tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Chihuahua is een hele actieve en trouwe hond. Als je dus kiest voor dit ras, zul je daar zeker geen spijt van krijgen! Je krijgt er namelijk heel veel liefde en plezier voor terug. Toch moet je hier wel wat voor doen. Als je een puppy koopt, moet je deze namelijk ook opvoeden en trainen. Dat kan nog wel eens lastig zijn.

Chihuahua’s staan er daarnaast ook wel om bekend dat ze erg veel kunnen blaffen, wat toekomstige baasjes nog wel eens af kan schrikken. Gelukkig is een Chihuahua een hele intelligente hond en je hem dus veel leren. Hier lees je alles over hoe je het beste je Chihuahua op kunt voeden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

De Chihuahua puppy opvoeden

Eindelijk is het zo ver en mag je je puppy op gaan halen. Hij is er helemaal klaar voor om het nestje te verlaten en om naar zijn nieuwe baasjes te gaan. Het opvoeden kan een lastige taak zijn, maar als je er genoeg aandacht, tijd en liefde in stopt dan zal de opvoeding zeker een succes zijn.

Het is verstandig om meteen te beginnen met het opvoeden van je puppy, want dan is het het gemakkelijkste. Je hond kan dan namelijk geen gedrag aanleren dat niet goed is. Bovendien heb je er op deze manier ook jarenlang plezier van.

De eerste dag

Op de eerste dag dat je je nieuwe Chihuahua in huis hebt, zal hij waarschijnlijk alle hoekjes gaan verkennen. Hij wil natuurlijk zijn nieuwe omgeving meteen goed leren kennen. Laat dit ook gewoon gebeuren en houd je puppy niet tegen. Laat hem gerust even door het hele huis lopen, want zo kan hij het beste gewend raken aan zijn nieuwe omgeving.

Waarschijnlijk zal er dan ook een moment zijn dat hij op één plek blijft staan. Hij wil hier dan gaan plassen om aan te geven dat het zijn territorium zit. Dit moet je natuurlijk niet laten gebeuren en het beste kun je hem dan naar buiten brengen zodat hij daar kan plassen.

Let op: Het opvoeden van jouw Chihuahua (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Belonen bij goed gedrag

Het is niet nodig om een hele uitgebreide beloning te geven wanneer je Chihuahua buiten zijn behoefte doet. Een knuffel geven is al voldoende. Wees dan wel heel vrolijk zodat je puppy goed weet dat het baasje tevreden is. Je zou hem ook nog een snoepje kunnen geven. Zo snapt je hond namelijk meteen dat het goed is om buiten te plassen.

Het is belangrijk dat je je hond niet straft bij slecht gedrag. Hij snapt dan namelijk niet dat hij straf krijgt omdat hij iets fouts doet. Het enige dat je er mee bereikt is dat je hond bang van je wordt en dat wil je natuurlijk niet. Belonen bij goed gedrag is dus veel belangrijker dan straffen bij fout gedrag. Wees dus niet te streng voor je puppy.

Fouten maken mag

Onthoud ook dat het oké is om fouten te maken. Jouw Chihuahua zal natuurlijk niet meteen de regels kennen en dat is logisch. Vooral als het om een jonge hond gaat, zal hij echt niet meteen weten wat allemaal goed en fout is. Het is dan ook helemaal niet erg als er een keer een ongelukje gebeurt.

Sterker nog, dat zal zeker gebeuren. Zorg wel dat je consequent blijft wanneer je hond zo’n foutje maakt. Als je heel boos bent en twee minuten later weer heel vrolijk, zal je hond in de war raken. Hetzelfde geldt voor als je de ene keer boos wordt wanneer je hond binnen plast en de volgende keer niet.

Consequentie is heel belangrijk, want zo snapt je hond het snelste wanneer hij iets fout doet. Je kunt hem dan bijvoorbeeld een paar uur negeren, want dat vindt hij niet leuk en dan zal hij minder snel dezelfde fout maken.

De eerste nachten

Zorg dat je een halsbandje en een riem hebt wanneer je je puppy op gaat halen. Op deze manier kun je hem namelijk meteen laten wennen aan het lopen aan een lijn. Ook een mand is erg belangrijk om te hebben. Dit wordt namelijk zijn plek om te groeien, bij te komen en uit te rusten. Laat hem dan ook rustig slapen en stoor hem niet.

Laat ook kleine kinderen de slaap van je Chihuahua niet verstoren. Hij is natuurlijk net in een nieuwe omgeving gekomen en zal echt even bij moeten komen. Als hij moe is, moet hij dus ook echt rusten. Leg hem dan ook in zijn mand, want zo leert je Chihuahua dat het goed is om alleen te zijn. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om een bench te gebruiken. Zo heeft je puppy een plaats waar hij zich veilig kan voelen.

Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Chihuahua

Wil je precies leren hoe je jouw Chihuahua perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Speelgoed

Ook speelgoed is erg belangrijk voor een puppy. De Chihuahua puppy is namelijk erg actief en zit vol energie. Speelgoed is dan ook erg belangrijk, want op die manier kan hij lekker zijn energie de vrije loop laten en wat ravotten. Zorg er dus voor dat je uitdagend speelgoed hebt dat niet al te snel kapot gaat.

Een Chihuahua is er goed in om voorwerpen te slopen, dus zorg dat je speelgoed stevig is en lang mee kan gaan. Dat is natuurlijk wel zo fijn voor je portemonnee. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rubberen speeltje of een speeltje met wat snoepjes erin. De hond moet daar dan op kauwen waardoor de ontwikkeling van de kaak wordt bevorderd.

Op welke gedragskenmerken moet je letten?

Een kleine hond als de Chihuahua staat erom bekend dat hij vrij snel kan blaffen. Het is namelijk een hele waakse hond en ondank zijn kleine formaat kan hij best overmoedig worden. Het is belangrijk dat je al vroeg duidelijk maakt dat het niet oké is als je hond het beste blaft.

Door hem dit meteen op het begin al af te leren, heb je de meeste kans dat hij op latere leeftijd minder zal blaffen. Chihuahua’s kunnen in principe best goed met andere honden samenleven, maar ook hier is het belangrijk bij dat ze dit al van jongs af aan aangeleerd is.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload