Home | Slaapt een Chihuahua veel en is dat normaal?

Slaapt een Chihuahua veel en is dat normaal?

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Chihuahua is heel schattig, maar misschien is hij wel op zijn meest schattig als hij aan het slapen is. Zeker wanneer hij net heel druk is geweest of wanneer je even geen kracht hebt om met je hondje te spelen, is het heel handig als je hond niets liever wil dan gewoon even slapen.

Gelukkig is dat bij een Chihuahua nog wel eens het geval, want deze kleine hondjes kunnen ontzettend veel slapen! Wist je dat de Chihuahua bijna de helft van zijn leven slaapt?

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

De Chihuahua puppy

Als puppy slaapt een Chihuahua uiteraard veel meer dan wanneer hij volwassen is. Dat is immers met mensen ook zo. Baby’s slapen in het begin heel veel en hoe ouder ze worden, hoe meer dit afneemt. Dat honden is dat precies hetzelfde. Een puppy slaapt ongeveer achttien tot twintig uur per dag.

Dat is dus het grootste gedeelte van de dag! De reden dat puppy’s zo veel slapen, is omdat ze veel indrukken krijgen die allemaal nieuw voor ze zijn gedurende dag. Deze moeten ze dan verwerken terwijl ze aan het slapen zijn.

Dat kost energie en daarom slapen puppy’s een stuk meer dan volwassen Chihuahua’s. Volwassen Chihuahua hebben namelijk lang niet zoveel indrukken die zij moeten verwerken.

Het slaappatroon

Ook het slaappatroon van de Chihuahua lijkt best wel op die van de mens. Het eerste stadium van de slaap is namelijk heel rustig. De ademhaling is dan langzaam, de bloeddruk gaat omlaag en het hartritme gaat ook naar beneden. Wanneer de Chihuahua vervolgens de actieve fase van zijn slaap bereikt, rollen ze hun ogen weg onder de oogleden die uiteraard gesloten zijn. Het kan gebeuren dat ze ineens zachtjes piepen of blaffen of dat ze hun pootjes bewegen.

Een jonge hond, dus ongeveer vanaf zes maanden tot en met 24 maanden, slaapt tussen de zestien en de achttien uur per dag. Een volwassen hond slaapt alsnog tussen de twaalf en de veertien uur per dag. Zodra de Chihuahua echt wat ouder wordt, slaapt hij ongeveer zestien uur per dag. Dat is dus een heleboel als je het vergelijkt met een mens.

Let op: De verzorging van jouw Chihuahua (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verschillende factoren

Hoe rustig een hond slaapt, wanneer en hoeveel uur, hangt natuurlijk af van hoe actief hij is geweest gedurende de dag. Ook de leeftijd en het karakter spelen hier natuurlijk een rol in. Een oudere hond zal namelijk ook wel wat meer slapen dan een Chihuahua die slechts een paar jaar oud is.

Een huishouden waar het lekker rustig is, zal de Chihuahua ook veel slapen. Als er echter de hele dag kinderen zijn die actief met de hond spelen of wanneer er veel andere activiteiten zijn, zal je hondje natuurlijk ook minder slapen. Hij past zich namelijk aan aan zijn omgeving waarin hij zich bevindt.

Slapen uit verveling

Wist je dat een hond ook gewoon kan gaan slapen uit verveling? Je kunt je Chihuahua hier wel tegen beschermen door hem genoeg te stimuleren. Door middel van speeltjes kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat hij actief blijft en dat hij zich niet gaat vervelen. Een Chihuahua is namelijk best een intelligente hond en wanneer hij niet genoeg uitgedaagd wordt, kan hij zich gaan vervelen. Dit kan ervoor zorgen dat hij vervelend gedrag gaat vertonen, maar dus ook dat hij gaat slapen.

Andere manieren om je hond te stimuleren is om hem te knuffelen, om hem uit te laten of om hem te laten spelen met andere honden. Bovendien is dat heel handig, want als je hem bezig houdt dan is hij dus overdag wakker en slaapt hij ‘s nachts als jij dat ook doet. Zo kan hij je ‘s nachts niet wakker houden of hoeft hij zich niet te vervelen in zijn bench.

Ziek zijn

Als je Chihuahua echt heel veel slaapt en je niet zo goed weet waar het door komt, dan kan het ook nog wel eens zijn dat hij zoveel slaapt omdat hij last heeft van een bepaalde ziekte of dat hij ergens pijn aan heeft. Het is het beste om dan naar de dierenarts te gaan. Misschien is er wel helemaal niets aan de hand, maar dan kun je dat natuurlijk het beste uitgesloten hebben.

Bovendien is het fijn om het zekere voor het onzekere te nemen en het zeker te weten. Een dierenarts zal het meteen zien als er iets niet goed is en als je hond inderdaad ziek is. Hij is uiteraard ook de juiste persoon om jouw Chihuahua weer te helpen om beter te worden.

Slaapfeitjes van de Chihuahua

Wist je dat een Chihuahua bijna de helft van hun leven slaapt? Misschien komt daar wel de spreuk ‘zo moe als een hond’ vandaan. Als ze dan slapen, wat dus best wel vaak is, dan kun je ze maar beter niet wakker maken. Een groot deel van alle hondenbeten die bij kinderen ontstaan is omdat ze de slaap van hun hond hebben verstoord.

Voordat een Chihuahua in gaat liggen om te slapen, loopt hij eerst in een cirkeltje over zijn slaapplaats. De puppy’s en de oudere Chihuahua’s dromen over het algemeen het meest. Zij dromen dus meer dan Chihuahua’s met een gemiddelde leeftijd.

Leer alles over de verzorging van jouw Chihuahua

Wil je ontdekken hoe je jouw Chihuahua zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Verschillende slaapposities

Elke Chihuahua slaapt natuurlijk op een andere manier en in een andere positie, maar wist je dat deze posities ook betekenissen kunnen hebben? Zo voelt een Chihuahua die op zijn zij slaapt zich heel erg comfortabel. Ze zijn wel alert en waakzaam wanneer ze wakker zijn, maar ze vertrouwen dus hun omgeving wanneer ze liggen te slapen.

Een hond die op zijn zij slaapt, is dus over het algemeen loyaal en blij. Soms ligt een Chihuahua ook te slapen alsof hij Superman is, dus met zijn achterpootjes naar achteren en met zijn voorpootjes naar voren. Dit is heel schattig, maar het heeft ook een reden.

Vanuit deze positie kan de Chihuahua namelijk snel alert zijn wanneer er iets gebeurt, want hij staat dan al snel op zijn pootjes. Je ziet soms ook wel dat een Chihuahua helemaal opgerold ligt te slapen. Dit komt het meeste voor. Zo behoudt de hond zijn natuurlijke lichaamswarmte en worden zijn ledematen goed beschermd.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload