Home | Maak kennis met de Chihuahua soorten en kruisingen

Maak kennis met de Chihuahua soorten en kruisingen

⏱ Leestijd: 5 minuten

Van de Chihuahua zijn twee verschillende types te definiëren. Maar dat verschil zit niet per sé in de afkomst of persoonlijkheid. Het gaat om uiterlijke verschillen, voornamelijk in de vacht.

De Chihuahua komt voor in twee verschillende vachtsoorten. Het gaat om de gladde gladde en lange vacht.

De gladde vacht is heerlijk zacht en is glanzend. Het is een vacht die dicht op de huid ligt en waarbij de nek wat dikker en langer is. De haren zijn minder lang en minder wollig. Je hoort dat baasjes met een allergie eerder voor een gladde vacht zullen kiezen. Maar let op: beide vachtsoorten kunnen allergische reacties oproepen.

De langharige Chihuahua heeft een zachte, maar lange vacht die of steil of golvend is. Op het lichaam is de vacht net zo zacht als bij een gladharige Chihuahua, alleen heeft deze langere vacht ook nog een dikke ondervacht.

Verder kunnen de verschillende soorten Chihuahua’s ook onderscheiden worden op kleur. Ze kunnen een effen kleur hebben, maar komen ook voor in combinaties van verschillende kleuren en in allerlei variaties. Denk hierbij aan een streperige kleurcombinatie of een merle variant, waarbij de verschillende tinten van de basiskleur overal over het lichaam te vinden zijn.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Een Chihuahua is een Chihuahua

Door alle verschillende soorten, kruisingen, geslachten en kleuren ontstaat er nogal eens verwarring over de soorten Chihuahua’s. Wij raden je aan om niet te veel te kijken naar deze standaarden, tenzij je daadwerkelijke hele specifieke eisen stelt aan de hond die je in huis haalt.

In onze ogen is een Chihuahua een Chihuahua. Het karakter verschilt erg weinig van hond tot hond binnen hetzelfde ras.

Hebben de kleuren van de Chihuahua nog invloed?

Er is wel eens discussie over de kleuren van de Chihuahua. Is een Chihuahua wel een echte Chihuahua als hij afwijkende kleuren heeft? Daarop kunnen we heel eenvoudig ‘ja’ antwoorden. De kleuren van de hond maken namelijk niets uit voor de ras bepaling.

Deze honden kunnen voorkomen in verschillende soorten kleuren, en soms dus ook in kleurcombinaties. De vacht heeft simpelweg geen enkele invloed op de ras bepaling. Je kan dus met een gerust hart kiezen voor een kleur vacht die jij het mooist vindt.

Chihuahua Kruisingen

De Chihuahua is een razend populaire hond die de laatste jaren sterk aan populariteit heeft gewonnen. Dat heeft mede te maken met de grootte van het beestje. Het is natuurlijk een hond die je makkelijk mee kan nemen. Dit soort honden past gewoon in je handtas en wil niets liever dan gedragen worden. Het is wat dat betreft een echte diva.

Net als andere populaire honden moet ook dit ras er aan geloven en worden er veel andere hondenrassen gecombineerd met de Chihuahua. Dat resulteert in puppy’s die de innerlijke en uiterlijke kenmerken van beide rassen met zich meedraagt.

Een voorbeeld:

Vanuit de Chihuahua neem je het charmante, loyale en pittige karakter mee. Daarnaast houdt de chihuahua van aandacht. Dit hondje is dus perfect voor iedereen die een aanhankelijke hond wil. Maar wat als je bijvoorbeeld een iets minder aanhankelijke hond wilt? Dan kan je gaan voor een kruising tussen de Chihuahua en een hond die onafhankelijker van aard is.

Er zijn talloze combinaties mogelijk en er zijn veel kruisingen die al een paar generatie honden hebben geleverd. Het is wel belangrijk dat je het karakter van beide ouderhonden leuk vindt. Je kan er bijvoorbeeld niet op gokken dat de gekruiste hond uitsluitend de eigenschappen van de ene of andere ouderhond heeft.

Hieronder delen we de meest populaire kruisingen met je.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Chihuahua (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Chihuahua x Toy Poedel = Chi-Poo

Deze schattige kleine designer hond combineert de meest populaire kleine hondenrassen met elkaar: de Chihuahua en de Poedel. Dit type ras heeft weinig onderhoud nodig en is geweldig met zowel volwassenen als kinderen. Chi-Poos zijn een perfecte keuze voor iedereen met een drukke levensstijl, aangezien deze pups het niet erg vinden om alleen gelaten te worden. Deze over het algemeen sociale honden zullen urenlang geduldig wachten als je veel onderweg bent.

Het zijn zeer energieke honden, maar de Chi-Poos hebben toch maar weinig beweging nodig. Een korte wandeling door de buurt is vaak voldoende om het energielevel op peil te houden. Het is een type hond dat zich vrij eenvoudig aanpast en perfect is voor zowel grote huizen als een klein appartement. Zolang je de Chi-Poo aandacht geeft, zal je deze hond intens gelukkig maken.

Chihuahua x Pomeriaan = Pomchi

De kruising tussen een Chihuahua en een Pomeriaan is een zeer succesvolle combinatie. Beide honden zijn niet alleen goedaardig en aanhankelijk, maar de Pomchi’s zijn ook energiek terwijl ze niet hyperactief zijn.

Deze kruising is altijd bereid om je tevreden te stellen, maar ze kunnen tegelijkertijd ook relatief onafhankelijk zijn. Het is daarom geen wonder dat deze mix zo populair is. Door de vrolijke houding is de Pomchi vooral een hit bij kinderen. Natuurlijk ook mede omdat ze klein zijn.

Houd er rekening mee dat de Pomchi bezitterig kan zijn over het eten en hun spullen, en zelfs een beetje agressief kunnen worden als dit wordt afgenomen. Het zijn dus net als de Chihuahua pittige, zelfverzekerde viervoeters.

Chihuahua x Boxer = Boxachi

De Boxachi is een relatief nieuw ras dat nog niet de populariteit heeft vergaard van sommige andere kruisingen. Er is daarom nog niet al te veel informatie over deze mix.

Wel weten we dat het vrij willekeurig is welke eigenschappen de Boxachi zal overnemen. Je kunt dus niet gokken of je kruising meer op de Chihuahua of de Boxer zal gaan lijken. En dat is precies waarom het belangrijk is dat je beide rassen leuk vindt.

Boxers zijn vaak speels en nieuwsgierig, terwijl de Chihuahua brutaal en slim is. Deze mix komt samen om een schattige boxer van speelgoed formaat te creëren, die eruitziet als een knuffeldier. Er zijn meerdere variaties van groottes te vinden onder de Boxachi. Dit hangt ook grotendeel van de grootte van de Boxer ouder af. Een belangrijk pluspunt van deze soort is dat ze vaak erg gezond zijn.

Chihuahua x Japanse Chin = Chin-Wa

De combinatie van de Japanse Chin en de Chihuahua zorgt voor een heel schattig, klein en sociaal hondje. De Chin-Wa is bijzonder sociaal en staat graag in het middelpunt van de belangstelling .

Deze designer hond is in verschillende kleuren te vinden, waaronder crème, bruin, grijs, zwart, rood en wit. De vacht heeft niet extreem veel onderhoud nodig. Een keer in de week borstelen om de haren mooi en goed te houden is meer dan genoeg.

Het uiterlijk van een mix tussen de Chin en de Chihuahua kan variëren. Je ziet een vrij grote variëteit in het uiterlijk van deze hondjes. Sommigen hebben daarbij meer kenmerken van de Chihuahua, terwijl anderen meer meekrijgen van de Japanse Chin.

Chihuahua x Cocker Spaniel = Chi-Spaniel

De Chi-Spaniël staat bekend als een relatief stille hond. Het is dus minder een blaffer dan de Chihuahua. Deze mix combineert de rustige houding van de Cocker Spaniël met de energie en het lieve karakter van de Chihuahua. Door het vriendelijke karakter zijn ze geweldig met kinderen en andere dieren. Daarmee vormen ze geweldige huisdieren.

De Chi-Spaniël past zich relatief makkelijk aan aan de meeste leefomstandigheden aan. Het maakt dus niet heel veel uit of je in een klein appartement of juist in een landhuis met grote tuin woont.

Maar let op: dit type honden hebben wel wat beweging nodig, Het is essentieel om ze eenmaal per dag wat langer uit te laten. Denk daarbij aan een uur tot anderhalf uur.

De kleur van de Chi-Spaniël hangt af van hoe de ouderdieren eruit zien. Deze mix zal de kleur van een van de ouderdieren overnemen.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Chihuahua

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Chihuahua x Pug = Chugs

De Chug is de leuke designer hond die ontstaan bij een kruising tussen de Chinese Mopshond, ook wel Pug, en een Chihuahua. Deze mix behoudt meestal het kleine figuur van de Chihuahua, terwijl ze het kenmerkende kortgemuilde, rimpelige gezicht behouden van de Pug.

Chugs zijn leuke en aanhankelijke honden die van mensen houden. Toch kunnen dit soort honden ook koppig en onafhankelijk zijn. Dit maakt ze soms moeilijk te trainen als de Chugs niet vanaf de geboorte goed gesocialiseerd zijn.

De vacht van de Chug heeft relatief veel verzorging nodig. Het zijn zware verhaarders die dagelijks geborsteld moeten worden. Maar als je deze honden de zorg, gehoorzaamheid en socialisatie kunt geven die de Chugs nodig hebben heb je er een geweldige vriend voor het leven bij.

Chihuahua x Chihuahua = Cheagle

Een van de meer populaire designer honden is de half Chihuahua half Chihuahua-mix. De kruising combineert de beste eigenschappen van beide ouders. De Cheagle is vriendelijk en liefdevol zoals de Chihuahua, maar is nog steeds zo brutaal als de Chihuahua.

Cheagles hebben veel energie. Apporteren is een van hun favoriete dingen om te doen. Toch heeft dit type hond niet veel beweging nodig. Ook de vacht heeft niet extreem veel verzorging nodig. Een keer in de week de vacht borstelen moet genoeg zijn om deze er mooi en verzorgd uit te laten zien.

Met deze kruising moet je er rekening mee houden dat ze vatbaar zijn voor hartproblemen en oogaandoeningen. Overigens is het bij iedere kruising belangrijk om goed onderzoek te doen naar de gezondheid van de beide rassen en specifiek de ouders waarmee gefokt is.

Chihuahua x Franse Bulldog = French Bullhuahua

De relatief nieuwe hybride French Bullhuahua kruising is een mix van de Chihuahua en de Franse Bulldog. Het onderscheidende uiterlijk en de gemiddelde grootte zijn behoorlijk populair

Je ziet bijzondere kenmerken van beide ouderhonden in deze kruising terug. Denk aan de gedrongen ledematen van de Franse Bulldog in combinatie met het kleine gestalte van de Chihuahua. Daarnaast is de Bullhuahua te vinden in een breed scala aan kleuren, al zal je ze het vaakst in het zwart zien.

De Franse Bulldog is relatief gespierd en sterk en de Chihuahua heeft een pittig karakter. Dat maakt de French Bullhuahua tot een erg assertieve hond. Dit hondenras is erg trots en loyaal.

Ook fijn om te weten: deze kruising is gemakkelijk te trainen en heeft niet veel beweging of verzorging nodig. Voor mensen die een onderhoudsarme hond zoeken is de Bullhuahua perfect.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload