Home | Weetjes en feitjes over de Chihuahua (must read!)

Weetjes en feitjes over de Chihuahua (must read!)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Chihuahua is een hond die het meeste bekend staat om zijn formaat. Het is namelijk een ontzettend kleine hond. Maar is het ook de kleinste hond ter wereld? Hoe lang bestaat de Chihuahua al en waar komt het ras eigenlijk vandaan?

Dit zijn dingen waar je misschien niet per se over nadenkt wanneer je ervoor kiest om een nieuwe hond te kopen, maar ze zijn natuurlijk wel erg leuk om te weten. Vooral wanneer je zelf ook een hond van dit ras hebt, wil je natuurlijk ook wel wat meer over de hond weten. Hieronder lees je allerlei interessante weetjes over de Chihuahua.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Het oudste hondenras ter wereld

Het is enorm lastig om te bepalen welk hondenras nou het oudste ter wereld is. Er is namelijk niet in één boek geschreven: en vanaf nu bestaat de Chihuahua. Je kunt de leeftijd van een hondenras een beetje afleiden uit bijvoorbeeld tekeningen of verhalen van bevolkingsgroepen. Gebaseerd op zulke verhalen en tekeningen zijn er vier verschillende hondenrassen die waarschijnlijk het oudste zijn. Het gaat dan om de Dingo, de Saluki, de Malamute en de Chihuahua.

Je zult misschien niet zo snel verwachten dat een hond die zo klein is al zo lang bestaat. Een klein hondje zoals de Chihuahua wordt over het algemeen als heel schattig ervaren en lijkt dus meer iets op wat de mens zelf heeft gefokt. Toch is niets minder waar, want de Chihuahua is het oudste hondenras van het continent Amerika.

De Techichi

De Chihuahua stamt af van de Techichi. Dit is een hondensoort die werden gehouden door de Toltecs indianen in Mexico. Zij werden ook wel de Tolteken genoemd. Zij beheerden een groot deel van Centraal-Mexico tussen de tiende en de twaalfde eeuw en hielden altijd kleine honden die zij dus Techichi noemden.

Dit blijkt uit de steengravures uit die tijd die later gevonden zijn. Hierop zijn kleine honden te zien die erg op de Chihuahua lijkt zoals we hem nu kennen. Na de Tolteken kwamen de Azteken, een andere nomadengroep, en zij dachten dat de voorloper van de Chihuahua magische krachten bezat.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chihuahua wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een Mexicaanse naam

De Chihuahua werd dus vooral gehouden door nomadenvolkeren in Mexico. Helemaal zeker weten waar de Chihuahua precies vandaan komt, is lastig om dat er veel verschillende theorieën zijn over het ontstaan van het ras. De kans dat de Chihuahua Mexicaans is, is echter vrij groot. Dat komt omdat er een staat is in Mexico met dezelfde naam. De Chihuahua is dus naar deze staat vernoemd.

Trillen

Een Chihuahua trilt heel veel. Ze staan er dan ook om bekend dat ze regelmatig beginnen te beven en te trillen Dat heeft verschillende redenen. Zo kunnen ze het bijvoorbeeld simpelweg koud hebben. Een Chihuahua is natuurlijk maar een kleine hond en hij heeft het dan ook al snel koud, zeker wanneer het buiten nat en koud is.

Het is dan ook helemaal geen overbodige luxe om hem een jasje aan te doen of een dekentje om hem heen te leggen. Een andere redenen waarom een Chihuahua kan trillen, is omdat hij teveel energie heeft. Als ze druk zijn en hun energie niet zo goed kwijt kunnen, dan kunnen ze gaan bibberen.

Chihuahua’s kunnen ook gaan bibberen wanneer ze te veel emoties hebben. Ze hebben een sterke persoonlijkheid en kunnen ook een heftige gemoedstoestand hebben, waardoor ze soms kunnen gaan trillen. Tot slot kan een Chihuahua ook veel gaan trillen wanneer hij last heeft van zijn gezondheid, bijvoorbeeld wanneer hij een laag bloedsuikergehalte heeft of wanneer hij last heeft van oorpijn.

Een offer

Wist je dat de Chihuahua vroeger ook vaak gebruikt werd als offer? Dit gebeurde meestal wanneer het baasje een belangrijke en hoge plaats in de samenleving had. De Chihuahua werd namelijk namelijk gezien als een heilige hond en had dus een religieuze functie. Ze moesten per se rood of geel van kleur zijn en wanneer hun baasje kwam te overlijden, werd het hondje ook geofferd.

De twee werden dan samen gecremeerd zodat de hond samen met het baasje naar het hiernamaals kon gaan. Het was dan de bedoeling dat de Chihuahua zijn baasje hierbij zou helpen. De ziel van de persoon die is overleden moest namelijk negen gevaren overwinnen om het hiernamaals te kunnen bereiken. De hond had een katoenen koord om zijn nek en was de gids van de overledene. De baasjes waren dan ook altijd heel lief voor hun hondje terwijl ze nog leefden, want anders zou de hond hem natuurlijk niet helpen om de oversteek te maken.

Twee verschillende varianten

Wist je dat er twee verschillende soorten Chihuahua’s zijn? Je hebt de kortharige en de langharige variant. Het zijn zelfs twee aparte rassen. De kortharige variant is de ‘officiële’ variant en deze bestond het eerst en is ook het meest bekend. Ondanks dat deze variant al zo lang bestaat, is de langharige Chihuahua nog een stuk jonger.

De langharige Chihuahua komt ook niet uit Mexico, maar uit Amerika. Toen de kortharige Chihuahua namelijk naar de Verenigde Staten kwam, werd het ras steeds groter. Drie decennia later kwam toen de eerste langharige Chihuahua en na een tijdje werd het een apart ras.

Leer alles over jouw lieve Chihuahua

Wil je álles leren over jouw Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

Amerika

Zoals hierboven al wordt vernoemd, werd de Chihuahua steeds bekender nadat hij naar Amerika was gekomen. Het was de keurmeester Owen Wister James en Charles Stewart die samen het ras introduceerden in Amerika. Zij worden dan ook beschouwd als de grondleggers van het ras. In 1904 werd het hondenras voor de eerste keer officieel erkend in de Verenigde Staten.

In 1923 werd vervolgens de eerste rasvereniging opgericht. Drie decennia later stond het ras op de nummer twee van de lijst met de meest populaire rassen. Op nummer één stond de Chihuahua.

De oudste Chihuahua

Gemiddeld worden Chihuahua’s tussen de twaalf en de twintig jaar oud. De oudste Chihuahua ooit geregistreerd is twintig jaar oud geworden. Zijn naam was Megabyte en hij woonde in New York. In 2014 stierf hij op twintigjarige leeftijd. Er zijn ook verhalen bekend van Chihuahua’s die nog ouder zijn geworden, maar deze zijn nooit officieel geregistreerd.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload