Home | Over de gezondheid van jouw Chihuahua: Veelvoorkomende ziektes

Over de gezondheid van jouw Chihuahua: Veelvoorkomende ziektes

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is natuurlijk erg leuk om een hond te hebben, maar er komt ook veel bij kijken. Je moet namelijk goed voor je huisdier zorgen en ervoor zorgen dat hij gezond blijft. Door er voor te zorgen dat je hond zo gezond mogelijk blijft, zorg je er namelijk ook voor dat hij zo lang mogelijk blijft leven en dat hij een zo fijn mogelijk leven heeft.

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat je hond ziek wordt. Er zijn namelijk verschillende ziektes die vaak voorkomen bij rashonden en helaas is de Chihuahua ook zo’n ras dat veel last kan hebben van bepaalde ziektes.

De meeste van deze aandoeningen ontstaan dankzij het kleine lichaampje van de Chihuahua. Waar grote honden dus vaak last krijgen van hun gewrichten, krijgen ook kleine honden vaak last van specifieke aandoeningen. Hieronder lees je de belangrijkste gezondheidsproblemen die veel voorkomen bij Chihuahua’s.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Chiari Malformatie

Een Chihuahua staat natuurlijk bekend om zijn kleine formaat, maar dat betekent niet dat dit altijd even gezond is. Ze kunnen namelijk al snel last krijgen van chiari malformatie. Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt omdat de schedel eigenlijk te klein is voor de hersenen. Heel schattig, zo’n klein koppie, maar heel gezond is het dus niet.

Omdat de schedel te klein is, worden de hersenen naar achteren gedrukt en in het achterhoofdsgat. Op deze plek begint echter ook het ruggenmerg, waardoor er een blokkade ontstaat bij de Chihuahua. Door deze blokkade kan het hersenvocht van de Chihuahua niet op een normale manier weglopen en worden de drukverhoudingen in zijn ruggenmerg verstoord. Hierdoor kunnen er dan weer holtes in de hersenen of in het ruggenmerg ontstaan.

Uiteindelijk krijgt je hondje dan last van pijnklachten, verlammingsverschijnselen, een gedraaide nek of een kromme houding.

Dystocia

Ook een bevalling kan bij een Chihuahua al snel lastig zijn. Ze hebben dan last van dystocia, wat een moeilijke, pijnlijke en langzame bevalling betekent. Dit komt omdat de puppy’s dan te groot zijn of een te grote kop hebben voor de moeder.

Het kan echter ook zo zijn dat de moeder een afwijking heeft waardoor haar geboortekanaal te klein is. Hierdoor is de bevalling natuurlijk extra pijnlijk. Een Chihuahua is dus zo klein dat ze eigenlijk ook te klein is om een fijne bevalling te hebben.

Hydrocephalus

Een andere aandoening waar de Chihuahua vaak last van heeft, is hydrocephalus. Dit wordt veroorzaakt door een flinke ophoping van hersenvocht. Dit gaat dan in de holtes van de hersenen zitten waardoor het hoofd dan groter wordt.

Hierdoor komt er ook meer druk op de hersenen te staan en kan je Chihuahua last krijgen van chronische hoofdpijn, abnormaal gedrag of problemen met zijn coördinatie. Hij kan zelfs een aantal van zijn hersenfuncties verliezen. Hydrocephalus is een aandoening die regelmatig voorkomt bij honden die wat kleiner zijn.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Chihuahua (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Patella Luxatie

De aandoeningen waar de Chihuahua last van kan krijgen, hebben niet alleen maar te maken met een te kleine schedel. Ze kunnen namelijk ook last krijgen van hun kniegewricht. Dit heet patella luxatie. Bij deze afwijking schuift de knieschijf als het ware van het kniegewricht af.

Normaal gesproken ligt de knieschijf, die ook wel patella wordt genoemd, in een kraakbeen sleuf. Bij deze aandoening zit de aanhechting van de kniepees te ver naar binnen toe of is de sleuf waar de knieschijf zit niet diep genoeg. Patella luxatie zorgt er voor dat de knie van de Chihuahua niet zo goed gestrekt kan worden als dat wel zou moeten kunnen.

Dit zorgt weer voor schade aan het gewrichtskraakbeen, een irritatie van het gewrichtskapsel en een overvulling van zijn kniegewricht. Dit kan er dan weer voor zorgen dat de Chihuahua kreupel loopt. Soms is dit met één achterpoot, soms met allebei. Ook dit is weer een aandoening die vaker voor komt bij kleine hondenrassen.

Cataract

Cataract is een ander gezondheidsprobleem dat vaak voor komt bij de Chihuahua. Deze aandoening heeft niet per se veel invloed op het lichaam, maar op de ogen van de hond. Het is namelijk een oogziekte die er voor zorgt dat je Chihuahua niet meer goed scherp kan zien.

Gelukkig kan dit probleem wel verholpen worden met een operatie, maar helaas is zo’n operatie best wel duur. Deze operatie kan namelijk alleen maar gedaan worden in een heel technisch dierenziekenhuis. De kosten zijn meestal voor het baasje en worden dus over het algemeen niet gedekt door een eventuele verzekering, ook niet als je jouw hond hebt verzekerd. Echter is het wel belangrijk dat je Chihuahua geholpen wordt voor Cataract, want als dat niet gebeurt dan zal zijn nachtzicht uiteindelijk verdwijnen.

Allergieën

Chihuahua’s kunnen niet alleen last krijgen van aandoeningen of ziektes, maar ook van allergieën. Dit zijn dan vooral hele vervelende allergieën die de huid van de hond aantasten, maar ook de andere lichaamsdelen van de Chihuahua kunnen hieronder lijden. Als je denkt dat jouw Chihuahua last heeft van zo’n allergie, dan zijn er verschillende tests die je kunt laten doen om te kijken of hij er daadwerkelijk last van heeft.

Leer alles over hoe je jouw Chihuahua gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Chihuahua zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld.

Klik hier om het boek te bekijken

Overige gezondheidsklachten

Hierboven worden de gezondheidsklachten genoemd die relatief gezien het meeste voorkomen bij Chihuahua’s. Helaas zijn er echter nog veel meer klachten waar dit ras last van krijgen. Zo zijn er bijvoorbeeld chronische gezondheidsproblemen zoals levershunt, een open fontanel, spijsverteringsproblemen, problemen aan het oor, problemen aan het hart of voortplantingsproblemen.

Ook kunnen ze last krijgen van problemen aan hun tanden, mond en tandvlees. Helaas kunnen Chihuahua’s ook snel last krijgen van urinaire problemen zoals nierstenen, blaasstenen of cystitis.

Menselijke gezondheidsproblemen

Honden kunnen helaas ook last krijgen van dezelfde ziektes als mensen en de Chihuahua is hier geen uitzondering op. Zo kunnen ze last krijgen van epilepsie, diabetes, kanker of bronchitis.

Parasieten

Tot slot kan de Chihuahua ook last krijgen van parasieten, zowel intern als extern. Een aantal voorbeelden van interne parasieten zijn mijnworm, hartworm, zweepworm, rondworm en lintworm.

Voorbeelden van externe parasieten waar je Chihuahua last van kan krijgen zijn ringworm, luizen, schurftmijten, vlooien of vossenstaartgras. Ze kunnen ook last krijgen van teken, dus check na elke wandeling even of je hond

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload