Home | Chihuahua: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

Chihuahua: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 9 minuten

Een Chihuahua is een hond die bijna iedereen wel kan herkennen. Dit ras heeft namelijk hele specifieke kenmerken. Het is een klein en pittig hondje met genoeg zelfvertrouwen om een grote hond aan te durven. Ze kunnen heel erg schattig zijn, maar ze kunnen ook een flinke attitude hebben.

Het bekendste aan de Chihuahua is natuurlijk het feit dat hij zo klein is en dat hij grote, parmantige ogen heeft. Waar de Chihuahua precies vandaan komt, welke verschillende uiterlijke kenmerken het ras heeft en hoeveel een puppy ongeveer kost, kun je hier terug vinden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Chihuahua nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Chihuahua!

Waar komt de naam Chihuahua vandaan?

De Chihuahua is vernoemd naar de grootste staat van Mexico die dezelfde naam draagt. Deze staat ligt in het uiterste noorden van Mexico en heeft een bergachtige natuur. Voornamelijk in het zuiden van de staat Chihuahua, in het dorpje genaamd Valle de Allende, is dit ras eeuwenlang gefokt.

Ondanks dat de naam van dit ras uit Mexico komt, is dit niet de plek waar de Chihuahua ook echt groot is geworden. Qua naam dan, want lichamelijk is de Chihuahua natuurlijk nooit echt groot geworden.

De geschiedenis van de Chihuahua

Als je meer wil weten over de Chihuahua, dan is het belangrijk dat je ook wat weet over de geschiedenis van het ras. Nou is dat alleen bij de Chihuahua een beetje lastig, omdat er verschillende mythologieën en theorieën zijn. Waarschijnlijk vindt het ras zijn oorsprong in oude culturen van de Tolteken, de Azteken en de Maya’s.

De Tolteken

Er is maar weinig bekend van het oud indianenvolk de Tolteken. Wel is het duidelijk dat zij een groot deel van Centraal-Mexico beheerden tussen de tiende en de twaalfde eeuw. Het was eigenlijk een nomadenvolk, maar settelden zich toch rond het gebied van Mexico-Stad.

Zij hebben altijd kleine honden gehouden die ze Techichi noemden. Uit de steengravures van die tijd kun je zien dat dit hondje heel erg lijkt op de Chihuahua zoals wij die nu kennen. De Tolteken werden uiteindelijk verdreven door steppevolkeren die ook als nomaden leefden. Zij werden de Chichimeken genoemd, oftewel de hondenmensen.

De Azteken

Na de Tolteken kwamen de Azteken. Zij zagen zichzelf als de opvolgers en spraken dan ook dezelfde taal, namelijk Nahuatl. Deze groep hielden ook kleine honden omdat zij geloofden dat deze een religieuze functie hadden. Ze moesten dan een rode of gele kleur hebben, oftewel bruin of blond.

Wanneer een belangrijk persoon zo’n klein hondje hadden en deze persoon kwam te overlijden, werd het hondje geofferd. Vervolgens werden de hond en het baasje dan tegelijk gecremeerd. De reden hiervan was omdat men dacht dat het hondje dan zou baas kon helpen met de overtocht naar het hiernamaals.

Om daar te kunnen komen, moest de ziel van de persoon die dood was gegaan namelijk negen gevaren overwinnen. De hond had hierbij dan de rol van een gids. Om er zeker van te zijn dat de hond zijn baasje goed de weg wilde wijzen, was het erg belangrijk dat hij tijdens zijn leven goed verzorgd werd.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Chihuahua wordt ook uitgebreid behandeld in Chihuahua Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Andere theorieën

Er zijn ook theorieën die beweren dat de Chihuahua familie is van de Pekingees en de Japanse Spaniel. Een Engelse vrouw die Chihuahua’s fokt, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis en het ontstaan van de Chihuahua.

Haar conclusie is dat er al in de zevende eeuw voor Christus vanuit Noord-Afrika kleine honden zoals de Chihuahua naar Malta werden gebracht. Hier is het ras verder ontwikkeld en vervolgens naar andere landen gebracht met handelsschepen.

Van Mexico naar Amerika

Ondanks dat het lastig is om te achterhalen waar de Chihuahua precies vandaan komt, kun je in ieder geval wel met zekerheid zeggen dat hij zijn naam te danken heeft aan de gelijknamige staat in Mexico. Hier werd hij namelijk ook eeuwenlang gefokt.

Toch is dit ras echt groot geworden in de Verenigde Staten. Dit gebeurde aan het einde van de negentiende eeuw. De keurmeester Owen Wister James Watson en Charles Stewart introduceerden de Chihuahua in Amerika en zij worden dan ook beschouwd als de grondleggers van het ras. Watson kocht zijn eerste teefje genaamd Manzanita in 1888.

De registratie

Het duurde nog even voordat de eerste ook daadwerkelijk geregistreerd werd in de Verenigde Staten. Dit gebeurde namelijk in 1904 en hij werd geregistreerd door de Amerikaanse Kennel Club. De Chihuahua waar het toen om ging was Midget, een teefje.

Haar baasje was meneer Raynor uit Texas. Weer even later, in het jaar 1923, werd de rasvereniging opgericht in Amerika. De opmars van de Chihuahua begon toen ook echt, want dertig jaar later stond het ras op nummer twee van de populairste rassen. Op nummer één stond de Chihuahua. In Engeland werd in het jaar 1949 een rasvereniging opgericht voor de Chihuahua.

De oorsprong van de langhaar

De ‘oervorm’ van de Chihuahua is de kortharige variant. De langharige variant is ontstaan in Amerika, wanneer er rassen zoals de Papillon, Yorkshire Terrier, de Pekingees, de, Dwerg- poedel en Engelse Toy Terrier werden gekruist. De langharige variant kreeg ook een eigen rasvereniging.

Deze werd ook opgericht in Amerika, in het jaar 1952. Toen de kortharige Chihuahua naar Groot-Brittannië ging, volgde de langharige variant ook al snel. In 1965 werd de langharige Chihuahua erkend als een apart ras.

De Chihuahua in Nederland

Meneer Goedbloed was degene die als eerste de Chihuahua naar ons landje bracht. Het was een teefje en had de naam ‘Goedbloeds Bambi’. Deze Chihuahua was een import hondje uit de Verenigde Staten en werd geboren in 1957. Ze werd datzelfde jaar nog geregistreerd in Nederland en was daarmee de eerste Chihuahua die in Nederland werd geregistreerd. Een paar jaar later, namelijk in 1959, werd het eerste nestje geboren.

Dit nestje was niet van zijn teefje ‘Goedbloeds Bambi’, maar van een ander hondje. Het nestje bestond uit drie kleine puppy’s. In Nederland werd in het jaar 1972 de Nederlandse Chihuahua Club opgericht.

De fysieke kenmerken van de Chihuahua

De Chihuahua is dus een heel klein hondje en mede dankzij grootte en zijn aandoenlijk kopje is het een heel schattig hondje. Het koppie is, zoals de rest van het lichaam, erg klein en heeft een ronde vorm. Zijn ogen zijn heel expressief.

De snuit heeft een lichte punt en de oren staan heel trots recht overeind en boven op zijn kop. Er zijn twee verschillende soorten Chihuahua’s, namelijk eentje met een langere vacht en eentje met een korte en gladde vacht. De vacht kan in verschillende kleuren voorkomen.

De lichamelijke kenmerken

De nek gaat in een vloeiende helling over in de schouders van de Chihuahua. Zijn voorpootjes zijn klein en hebben zachte kussentjes. De achterpootjes zijn iets gespierder. De Chihuahua heeft een matig lange staart. Verder moet het lichaam natuurlijk wel aan bepaalde eisen voldoen die bij het ras horen. Zo mag een reu een schofthoogte hebben van tussen de 16 en de 20 centimeter. Een teefje is meestal nog iets kleiner dan dit en is gemiddeld tussen de 15 en de 19 centimeter groot.

Bij een kleine hond als de Chihuahua hoort natuurlijk ook een laag gewicht. Een teefje weegt slechts tussen de 0,5 en 2,5 kilo. Een reu mag dan iets zwaarder wegen, namelijk tussen de 1 en de 3 kilo.

Leer alles over jouw lieve Chihuahua

Wil je álles leren over jouw Chihuahua? Bekijk dan ook het Chihuahua Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken

De langharige Chihuahua

Zoals hierboven al kort wordt genoemd, heb je een langharige Chihuahua en een kortharige Chihuahua. De langharige variant heeft een zachte en lange vacht waarbij de haren steil of golvend kunnen zijn. Deze soort heeft ook beharing aan zijn benen en voeten.

Soms heeft hij een dikkere kraag in zijn nek. In principe zijn deze haren net zo zacht als die van de kortharige Chihuahua. Het verschil zit hem vooral in het feit dat de langharige soort ook nog een dikke ondervacht heeft. 

De kortharige Chihuahua

De Chihuahua met korte haren heeft een gladde, glanzende vacht. Hij ligt dik op de huid en is bij de nek iets langer en dikker. De haren zijn dus minder lang, waardoor ze ook minder wollig zijn. Hierdoor is een kortharige Chihuahua iets beter geschikt voor mensen die last hebben van een hondenallergie. Let er wel op dat geen één hond hypoallergeen is, dus ook de Chihuahua niet.

Verschillende kleuren Chihuahua

Een Chihuahua kan verschillende kleuren hebben en ook verschillende patronen in zijn vacht. Zo kan hij een bonte kleur hebben. In dit geval is hij meestal gecombineerd met wit. De hond kan echter ook gevlekt of gemarkeerd zijn. Dit is dan bijvoorbeeld met wit en fawn.

Een Chihuahua kan echter ook gewoon één kleur hebben. De kleuren die het vaakste voorkomen, zijn wit, zwart, crème, goudkleurig, chocolade bruin en lichtbruin.

Het karakter van de Chihuahua

Wat je misschien wel al is opgevallen als je eens een Chihuahua hebt zien lopen, is dat hij een snelle manier van lopen heeft waarbij hij veel zelfvertrouwen uitstraalt. Deze hond heeft dan ook een bepaalde attitude. Dit kleine hondje is één van de meest populaire kleine honden en dat is ook niet gek, want het is niet alleen een schattige hond, maar ook een hele lieve.

Hij is erg toegewijd aan zijn baasje en kan zelfs jaloers worden als zijn baasje van andere mensen aandacht krijgt. het liefste willen ze altijd in de buurt van hun baasje zijn. Daarnaast is de Chihuahua ook erg leergierig en erg intelligent. Hierdoor leert hij al snel nieuwe dingen.

Agressief

Een Chihuahua mag dan wel klein zijn, hij staat er ook om bekend dat het een redelijk agressief karakter kan hebben. Dat heeft hij deels te danken aan zijn brutale, felle en zelfverzekerde  persoonlijkheid. Daarnaast staat het ras ook bekend als een temperamentvol ras.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld kinderen achterna rennen wanneer ze geplaagd worden. In principe kunnen ze goed overweg met andere dieren in huis, maar ze moeten dan wel op jonge leeftijd al goed gesocialiseerd worden. Op deze manier vertonen ze niet alleen geen agressie tegenover andere honden of dieren, maar zijn ze ook minder terughoudend tegenover onbekende mensen.

Zo is de Chihuahua als puppy

Als je een Chihuahua puppy hebt, zul je wel merken dat hij de eerste maanden al snel groeit. Dat is heel normaal, want hij heeft namelijk een behoorlijke eetlust. Dit zorgt er niet per se voor dat hij veel aankomt in gewicht, maar vooral in spiermassa.

Dit gewicht wordt echter wel nog gedragen door een skelet dat niet heel sterk is, dus je kunt je puppy niet te veel laten bewegen. Om ervoor te zorgen dat je puppy een goede groei doormaakt, kun je het beste hem zo goed mogelijk eten geven en zorgen voor een gebalanceerd dieet. Na ongeveer een jaar is een Chihuahua een volwassen hond.

Het zindelijk maken van de Chihuahua

Het is redelijk lastig om een Chihuahua zindelijk te maken. Het belangrijkste tijdens het zindelijk maken van je pup is consistentie en geduld. De kans dat het een keer fout gaat, is namelijk heel groot. Belangrijk is dat je dan niet boos wordt, want zulke ongelukjes horen er nou eenmaal bij.

Bovendien snapt je Chihuahua het niet als jij boos op hem wordt. Het zorgt er juist alleen maar voor dat hij bang van je wordt. Het is beter om te belonen bij goed gedrag. Geef hem bijvoorbeeld heel veel aandacht of een snoepje wanneer hij buiten plast, want dan weet hij dat dat goed is.

Consistentie

Daarnaast is consistentie ook erg belangrijk. Vertoon dus altijd hetzelfde gedrag richting je puppy. Door ineens heel boos te zijn en daarna weer heel blij te doen, zorg je ervoor dat je puppy in de war raakt. Reageer dus elke keer hetzelfde als hij een foutje maakt.

Het beste kun je hem dan negeren, want dat zal hij niet leuk vinden en op die manier leert hij het beste af dat het niet de bedoeling is om in huis te plassen. Honden vinden het namelijk helemaal niet fijn om genegeerd te worden door hun baasje, en zeker een Chihuahua niet!

Deze voeding heeft je Chihuahua het liefst

Je zou het misschien niet zo snel denken bij zo’n klein beestje, maar de Chihuahua houdt er van eten! Dit zorgt er helaas ook voor dat dit ras een grotere kans heeft op overgewicht. Let er dus op dat je Chihuahua de juiste voeding eet en niet te veel. Je kunt ervoor kiezen om speciaal Chihuahua voer te kopen in een speciaalzaak.

Dit is wel wat duurder qua prijs, maar het zorgt er wel voor dat je hond geen overgewicht zal krijgen. Het is erg belangrijk dat je Chihuahua geen last van overgewicht krijgt, want dat is erg slecht voor zijn gezondheid.

Zo verzorg je je Chihuahua

Een Chihuahua is maar een klein hondje en heeft daarom ook weinig behoefte om veel te bewegen. Ze vinden het zelfs heerlijk om door hun baasje gedragen te worden. Dan heb je natuurlijk ook nog de verzorging van de vacht. De Chihuahua heeft een mooie, dikke vacht die ze goed beschermt tegen de weerselementen.

Het is belangrijk om de vacht regelmatig te borstelen omdat deze dus redelijk dik is. Dit kun je gewoon één keer in de week doen. Zijn vacht gaat hier mooi van glanzen en je hond vindt het ook nog eens heel fijn om geborsteld te worden. Doe dit niet te hardhandig, want het is natuurlijk ook maar een klein hondje.

Daarnaast kun je ook het beste je Chihuahua af en toe wassen. Ze zijn hier niet dol op, maar maken er over het algemeen ook niet een heel groot probleem van. Let er wel op dat je zijn oren goed schoonmaakt. Deze zijn namelijk redelijk groot en kunnen al snel vies worden.

De gezondheid van de Chihuahua

De Chihuahua is net zoals andere rashonden vatbaar voor een aantal gezondheidsproblemen. Zo hebben ze bijvoorbeeld last van Chiari Malformatie. Dit is een aandoening die ontstaat omdat de schedel van de Chihuahua eigenlijk te klein is voor zijn hersenen. Een andere aandoening die een Chihuahua krijgt dankzij zijn te kleine hoofd, is hydrocephalus.

Er hoopt zich dan hersenvocht op in de holtes van de hersenen, waardoor er een verhoogde druk op de hersenen ontstaat. Ook heeft een Chihuahua al snel last van Dystocia, oftewel een moeilijke, langzame en pijnlijke bevalling.

Dit kan veroorzaakt worden door de puppy’s die dan te groot zijn of wanneer het geboortekanaal van het teefje te klein is. Verder kunnen Chihuahua’s ook nog last krijgen van allergieën. Deze tasten vooral de huid aan, wat erg pijnlijk en vervelend kan zijn voor je hondje.

Levensverwachting

De Chihuahua heeft over het algemeen gelukkig wel een redelijk hoge levensverwachting. Dat is natuurlijk alleen maar fijn, want dat betekent dat jij er ook jarenlang plezier van kunt hebben! Uiteraard hangt de uiteindelijke leeftijd van je hond van verschillende factoren af, maar gemiddeld wordt dit ras tussen de twaalf en de twintig jaar oud.

Deze factoren liggen natuurlijk aan de hond zelf, maar het baasje speelt hier ook een rol in. Door je hond zo goed mogelijk te verzorgen, is de kans ook groter dat hij zo oud mogelijk wordt. 

De prijs van een Chihuahua

De prijs van een Chihuahua kan altijd verschillend zijn. Dit hangt voornamelijk af van de plek waar je een puppy koopt. Je betaalt ongeveer tussen de €400,- en de €700,- voor een Chihuahua. Wanneer je hem via Marktplaats koopt, zal hij rond de €400,- kosten.

Koop je echter een Chihuahua bij een erkende fokker, dan betaal je rond de €700,-. Let er wel op dat je niet meer betaalt dan dit, want dan betaal je simpelweg te veel. Iets anders dat erg belangrijk is, is de persoon van wie je hem koopt. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je te maken hebt met iemand die goed voor zijn dieren zorgt, want er zijn helaas ook mensen die zieke honden verkopen puur om geld te verdienen.

Verschillende kruisingen met de Chihuahua

Het kruisen van verschillende hondenrassen wordt al ontzettend lang gedaan. Net als andere populaire rassen, wordt ook de Chihuahua regelmatig gebruikt om met andere rassen gecombineerd te worden. Je krijgt dan een hond met zowel de uiterlijke als de mentale kenmerken van twee verschillende rassen.

De Chi-Poo

De Chi-Poo is een kruising tussen de Chihuahua en de Toy Poedel. Het is een kleine designer hond die erg schattig is en twee kleine, populaire hondenrassen met elkaar combineert: de Poedel en de Chihuahua. Dit ras heeft maar weinig onderhoud nodig en is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

Ook zijn ze erg geschikt voor mensen die maar weinig tijd hebben, omdat deze honden het niet heel erg vinden om alleen te zijn. Daarnaast hoef je niet een hele lange wandeling met ze te maken, want ze hebben niet zoveel beweging nodig.

De Pomchi

Als je de Chihuahua kruist met een Pomeriaan, dan krijg je een Pomchi. Dit is een hele fijne kruising omdat allebei de rassen aanhankelijk en goedaardig zijn. Ze willen er dan ook altijd voor zorgen dat hun baasje tevreden is, maar ze zijn ook redelijk onafhankelijk. Hierdoor is de Pomchi erg populair.

Dankzij zijn vrolijke houding en het kleine formaat is dit ras ook een echte hit bij kinderen. De Pomchi heeft net als de Chihuahua een pittig en zelfverzekerd karakter. Zo kunnen ze erg bezitterig zijn over bijvoorbeeld hun spullen en hun eten. Wanneer dit van ze af wordt gepakt, kunnen ze zelfs agressief worden.

De Chug

Wanneer je de Chihuahua mixt met een Chinese Mopshond, oftewel de Pug, krijg je een Chug. De Chihuahua staat bekend om zijn kleine lichaam en de Pug staat vooral bekend om het rimpelig gezicht. De Chug heeft dan ook een combinatie van deze kenmerkende features. Deze designer hond is erg leuk en aanhankelijk. Hij is namelijk gek op mensen! Toch zijn ze tegelijkertijd net zoals de Chihuahua ook wel koppig en onafhankelijk, waardoor ze soms lastig te trainen kunnen zijn.

Hierdoor is het extra belangrijk dat de Chug vanaf de geboorte goed gesocialiseerd is, want zo kun je dat zo goed mogelijk voorkomen. De Chug verhaart relatief gezien veel, waardoor ze ook wat meer verzorging nodig hebben. Zo moeten ze dagelijks worden geborsteld.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Chihuahua?

Bekijk dan het Chihuahua Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

De prijs van een Chihuahua 

De prijs van een Chihuahua is een onderwerp dat zowel potentiële eigenaren als dierenliefhebbers fascineert. Deze kleine hondenras, oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, heeft de harten van velen veroverd vanwege zijn schattige verschijning en levendige...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Chihuahua wilde weten in één compleet e-book!”

Chihuahua Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Chihuahua!

  • Wil je een Chihuahua kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Chihuahua zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Chihuahua trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Chihuahua de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Chihuahua en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Chihuahua Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

We denken dat je het Chihuahua Handboek interessant zal vinden.

Welkom hondenvriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!

Chihuahua Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload